Onze stappen door de tijd heen. Persoonlijke groei Ridicule Design

Mooi?

Je hebt een idee.

Het idee kwam om meubels te ontwerpen van natuursteen. Maar om die meubels te ontwerpen moest ik leren tekenen. En, ondanks dat ik ervaring heb in het tekenen van grafmonumenten, zijn meubels toch andere koek. In dit artikel neem ik je mee in mijn proces. Ik ga niet zeggen dat mijn tekeningen op dit moment perfect zijn, maar zoals je zult zien zit er groei in. 

De allereerste tekening.

En zo begon het allemaal; mijn allereerste render van een ontwerp voor een kast. Ik zal eerlijk zijn en zeggen dat ik best trots was toen ik het ontwerp zag. Als ik er nu naar kijk ben ik blij dat ik dit beeld niet massaal gedeeld heb. Oh, wacht. 

Je gaat een leerproces in om de tekeningen die je maakt te verbeteren. Realisme is in dat opzicht belangrijk. Mijn leerproces bestond vooral uit veel YouTube video’s kijken en precies die stappen te volgen die de video’s lieten zien.

Na heel veel filmpjes kijken, dank je wel Blender Guru, durfde ik het eindelijk weer aan om mijn eigen ontwerpen te tekenen. Deze probeerde ik zo realistisch mogelijk te tekenen. 

Ik durf wel te zeggen dat ze er íets beter uitzien.

Van licht had ik nog geen verstand, van textuur ook nog niet echt en van UV-unwrapping al helemaal niet. Maar, de tekeningen zagen er wat beter uit. Er zit een soort van reflectie in. Een goede tweede stap naar realistischere tekeningen. Uiteindelijk heb ik te veel tijd gestoken in deze ontwerpen. Ik wilde ze proberen perfect te maken en heb weken besteed aan deze drie renders. Tijd die ik, achteraf, veel beter had kunnen steken in andere render methodes zoeken en iets leren over texturen. Maar dit hoort ook bij een groeiproces. 

Uiteindelijk liet ik een boekje drukken met deze renders. Ik heb er nu nog een aantal liggen die ik niet meer durf weg te geven. 

Blijven doorgaan.

Na een paar weken kwam het besef dat deze renders eigenlijk ook niet goed waren. Ze waren te donker en de texturen waren niet goed. Daarnaast hoort graniet en marmer te glanzen en reflecteren, maar dat deden deze meubels ook niet. Er zijn wel eens momenten geweest dat ik dacht; zoek het maar uit ik geef het op. Maar zo een persoon ben ik niet. Ik ga door tot dat het breekt. En na nog meer filmpjes gekeken te hebben en heel veel frustratie kwam er uiteindelijk een klein lichtpuntje. 

Via Udemy ging ik een mini cursus volgen die inging op het realistische aspect van Blender. Dat was voor mij een breekpunt. Ik leerde het een en ander over texture unwrapping, over texturen en over reflecties. Dat leverde een nieuwe set renders op die steeds weer een beetje beter werden. 

Langzaam maar zeker worden ze beter.

De texturen beginnen wat meer te kloppen. Er zitten wat reflecties in en ze beginnen langzaam de uitstraling te krijgen die ik van de renders verwacht. Persoonlijke groei gaat nooit in een rechte lijn en meestal heb je zelf niet eens altijd door dat bepaalde beelden gewoon niet goed zijn. Het duurt een paar dagen en soms weken voor dat je goed kunt reflecteren op de ontwerpen en renders die je gemaakt hebben. Lees je dit bericht als een beginnend 3D-ontwerper knoop het dan goed in je oren dat het goed is om mensen om je heen te hebben die feedback kunnen geven op je ontwerpen. 

Nu zijn we ongeveer een anderhalf jaar verder en zijn mijn renders eindelijk op een gewenst niveau. Maar, er is nog altijd ruimte voor verbetering.

Mijn ontwerpen zijn sterk verbeterd sinds een anderhalf jaar geleden. De texturen en reflecties zijn waarheidsgetrouw en de studiosetting bleek een echte toevoeging te zijn. Het heeft een hele tijd geduurd voor ik op dit niveau ben gekomen. En als ik kijk naar het verleden vraag ik me af hoe mijn renders er over anderhalf jaar uitzien. 

Feedback, vragen of andere opmerkingen?

U kunt altijd contact met ons opnemen.